A DBW tapolcai gyára szervetlen kötőanyagú kipufogó-szigetelések kifejlesztésére nyert pályázatot

2019.10.02

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és Bognár Róbert Tapolca város kormánypárti polgármesterjelöltje együtt vettek részt az elektromágneses alagút kemence átadásán a DBW HUNGARY KFT. tapolcai üzemében.

A DBW HUNGARY KFT. világszerte mindenféle autóipari szigeteléseket gyárt. Összesen 9 gyárral rendelkeznek. Amerikában, Lengyelországban, Mexikóban, Kínában, Spanyolországban, Magyarországon és ezen kívül 3 gyáruk van Németországban.

A gyárak közül a Magyarországi a második legnagyobb vállalkozás, több mint 170 embert foglalkoztatnak Tapolcán. A nyertes pályázattal további 30 embernek tudnak munkát adni.

2014-ben életbe lépett az EU-ban az EURO VI-os emissziós norma, ami arra késztette az autógyártókat, hogy tovább csökkentsék a kipufogóból származó szennyező anyagok kibocsátását. Emiatt kezdtek el a kipufogó-gyártók is alternatív megoldásokban gondolkodni, hiszen a jól bevált technika szerint szinte mindenhol szerves kötőanyagot használtak a termékeikben. A DBW csoport által kitalált, szervetlen kötőanyaggal készülő, és emiatt környezet barátabb kipufogó-szigetelés az elsők között volt a piacon. Ennek a tökéletesítése, illetve a sorozatgyártásának a beindítása miatt pályáztak nagyvállalati kutatás-fejlesztés kategóriában támogatásra.

A támogatás összegéből szerezték be, illetve fejlesztették a szükséges technológiát, illetve végeztek különböző teszteket, melyeknek sikerét mutatja az egyre növekvő megrendelésállományuk is ebből a termékcsaládból.

Röviden a technológiáról: az üvegszál alapanyagot - hasonlóan a normál szigeteléshez - első lépésben textúrálják, sűrített levegővel robbantják szét elemi szálakra, mely közé bejuttatják a szervetlen kötőanyagot. Ezután második lépésként a dolgozók betömik az így kapott anyagot a szerszámba, amely egy konvejor segítségével végig megy egy alagút kemencén, ahol elektromágneses tér hatására kinyerik a benne lévő vizet, és a kemence végén a szerszámból kivéve megkapják a készterméket. Ezt utána még ollózni, illetve csomagolni kell.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy a magyar gazdaság az elmúlt évben kiváló tendenciát mutatott hiszen az első negyed évben 5.3 %-al a második negyed évben 5.2 %-al nőtt az ipari termelés, ami azt jelenti, hogy Magyarország az elmúlt évben a 3. legdinamikusabban fejlődő országa volt az Európai Uniónak, ma 2019-ben már az élre ugrottunk.

Jelenleg Magyarországon 2500 német érdekeltségű vállalat van, akik 200.000 embernek adnak munkát. Nagy öröm nekünk, hogy nem csak Győrben, Debrecenben, Kecskeméten, de itt a mi régiónkban Tapolcán is 30 új munkahellyel bővült a DBW HUNGARY KFT.