A kormány közel 1 milliárd forint hiteltámogatást nyújtott Ajkának

2019.08.13

A kormány 2018. év végi egyik kormányhatározata (1812/2018.) alapján Ajka 2019. évi költségvetése közel 1 milliárd forint hitel forrással egészülhetett ki. 

A kormánydöntésre azért volt szükség, mert az önkormányzatok korábbi eladósodási folyamatait meggátolandó a 2011. évi CXCIV. törvény alapján, minden adósságot keletkeztető ügylethez kormány engedélyre van szükség. 

Ezt az "Ajkabarát" kormánydöntést - melyre még a helyben várost vezető politikai erők sem számítottak - azt eredményezte, hogy 2019-ben elkezdődhet és október végére be is fejeződhet közel negyven ajkai utcát érintő járda, út, csapadék víz elvezetési és parkoló építési program, illetve megvásárolhatta a város a Családok Átmeneti Otthona régi padragkúti épületét, de megújulhat a városi óvoda, bölcsőde homlokzata is. 

Ezek a fejlesztések Ajka város fejlődését és nem utolsó sorban a lakosság érdekeit szolgálják. A döntés hatására a város fejlődése új lendületet kapott, amelyet a város több pontján jelenleg is folyó építési munkálatok is mutatnak, bár felmerült a megkérdezettek között a kérdés, hogy a döntés és a beruházások indítása között miért telt el közel fél év, mely kérdésre természetesen lehet az válasz is, hogy októberben választásokat tartanak szerte az egész országban. A döntésből látszik, hogy az ajkaiak bízhatnak a Kormányban. 

Kérdés, hogy ezt a bizalmat megkapják-e októberben a kormánypárti politikusok, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a lendületet fokozni lehessen a 2020-tól kezdődő ciklusban.

A városrészek jelenlegi képviselőit kérdeztük a folyamatban lévő út-járda és egyéb fejlesztésekről. 

Kérdéseinkre a tósokberéndi városrész képviselője Rieder András (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a tósokberéndi városrészben járdafelújítás történik a Liszt Ferenc utca, Mátyás Király utca, Szent István utcában a Dobó Katica utca kereszteződésétől a Váczi Mihály utca kereszteződéséig tartó szakaszon, Dobó Katica utcában a 43-61-es szám között. Megújul a Liszt Ferenc utca eleje és a Tálas utca. Csapadékvíz elvezetés történik a Beréndi utca mindkét oldalán, a Mátyás Király utca járdafelújítással érintett oldalán és a Dobó Katica utca "Y" elágazójának páros oldalán.

A padragkúti és csertelepi városrész képviselője Puskás Károly elmondta, és meg is mutatta, hogy városrészében járda építések folynak, épül a Kodály, a Málnás és a Bolyai utca járdaszakasza, illetve ebből a forrásból kerül megvásárlásra a Családok Átmeneti Otthonának épületének megvásárlása, melyből Galambház névvel fiataloknak biztosíthat a város átmeneti lakhatást. Természetesen ennek az utóbbi döntésnek - CSAO épületének megvásárlása és a funkció megszűntetése - hatására a helyi iskolában várhatóan megszűnnek súlyos "társadalmi" feszültségek is, mely az iskolába beiratkozók számára remélhetően pozitívan hatással lesz.

A kórházdomb és környékének képviselője - Ajka egykori alpolgármestere - Fülöp Zoltán elmondta, hogy a városrészben megújulnak járda és útszakaszok, valamint vízelvezető árkok a Csók, Harmat, Táncsics, Parragh, Szilvágyi és Aranyjános utcákban. Útépítés fog folyni a Zergeboglár és Határ utcában, valamint járda, parkoló építés történik az Alkotmány utcában is.

A képviselők véleménye egyértelmű volt a fejlesztésekről, miszerint az ajkaiak bízhatnak a jelenlegi kormányban, hiszen a szocialista városvezetés ellenére nem politikai érdekek, hanem a város érdeke volt a döntő a város hitelfelvétele tekintetében. 

A kormánypárt polgármester jelöltje Baráth Gábor röviden azzal kommentálta a döntést és a fejlesztési csomagot, hogy természetesen mindannyian bíznak benne, hogy októberben az ajkaiak ez a kormánydöntést is mérlegre teszik és folytatódhat a választásokat követően egy "barátságos" város újjáépítése, fejlesztése további kormányzati segítséggel. 

Balról jobbra: Baráth Gábor a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltje és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő (FIDESZ) a fejlesztéseket tekintették meg a városban.