A Labovszky lángosnál nincs finomabb

2019.07.28

Tapolcán mindenki ismeri Labovszky Imrét, a város híres lángossütőjét.

A Szeretem a Városom Egyesület elnöke Bognár Róbert és az egyesület több tagja ellátogatott Imre bácsihoz egy lángosozásra.

Hogy mi a jó lángos receptje? Imre bácsi szerint az, hogy szívvel kell csinálni. Ugyanazzal a szeretettel készíti közel negyven éve Imre bácsi a tapolcai piacon a lángost, ezért érzem most is a számban ugyanazt az ízt, amit gyerekkoromban- mondta Bognár Róbert.

Bognár Róbert a Szeretem a Városom Egyesület elnöke és Mezőssy Zoltán az egyesület tagja, meglátogatta a birtokán is, hogy megismerjék egyéb munkásságát is közelebbről.

Labovszky Imre

1973-ban leszerelt, majd megnősült és elkerült az Alföldre. Hevesen kezdett dolgozni, a helyi ÁFÉSZ-nek volt ott egy üzemi konyhája, ezt vezette 1980-ig.

Miután felesége szülei meghaltak, semmi nem kötötte már Heveshez, így vissza költöztek Tapolcára. A szíve mindig visszahúzta a hegyek közé. Két gyermek édesapjaként azon kezdett el gondolkodni, hogy mit lehetne csinálni itthon. Mivel a piacon már hurka és kolbászsütő volt, így csak a lángos jöhetett szóba.

Gondolta 1-2 évet kibír ebben a szakmában, ennek közel 40 éve. Később a strandon is ő sütötte a lángost, majd sört és fagylaltot is árult. Később megvásárolta a másik büfékocsit és készételeket árult. Az egész család itt dolgozott egész nyáron.

1987 óta van a piacon állandó helye. Reggel fél 5-kor kel, hogy negyed 7-kor már a vendégek lángost ehessenek. Naponta körülbelül 200 db lángos fogy és a sláger a sajtos tejfölös.

Titka csak annyi, hogy kézzel dagasztja és szeretetből készíti.

Kevesen tudják róla, hogy 9 éves kora óta lovagol. Amikor 1991-ben megalakult a huszár egyesület, azonnal közéjük állt, hiszen mindig huszár szeretett volna lenni. Ma ő a tapolcai huszár parancsnok.

1997-ben vásárolta meg a Tapolca melletti elvadult területet, majd építkezni kezdett. A hatalmas birtok karbantartása nagyon drága volt. Ekkor jutott eszébe, hogy kecskéket vásárol, hiszen köztudott, hogy a kecskék szinte mindent megesznek.

4 kecskét hozott a birtokra, akik mind vemhesek voltak és hármasikreket ellettek. Egyből lett 12 db kecske. Így kezdődött, hogy kezdetben a család itta meg a tejet, aztán az internetről megtanulva sajtot kezdett készíteni.

Minden reggel fej, és körülbelül 50 liter tejet adnak az állatok. Ma már 15 éve foglalkozik sajtkészítéssel és kényezteti a környékbeliek ízlelőbimbóit.

Imre bácsi ma 69 éves, de nincs megállás. Sokáig szeretne még lángost és sajtot készíteni. Nagy örömére Imre fia és Levente unokája szívesen viszik tovább majd a családi gazdaságot, ha ő visszavonul.

                            A képen Bognár Róbert és Labovszky Imre.