30 éve szabadon címmel nyílt tablókiállítás Nagyvázsonyban (videóval)

2019.10.27

30 éve szabadon címmel nyílt tablókiállítás Nagyvázsonyban.

A kiállítás öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen 1989-90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól.

Mikor 89 februárjában kijöttem a laktanyából, akkor szembesültem azzal, ami az országban zajlott és természetszerűen én is bekapcsolódtam azokba a mozgalmakba, mint történelem tanár és politika iránt érdeklődő személy, és akinek a családjában ez mindig is téma volt.

Édesapámmal minden politikai rendezvényre elmentünk, minden rendszerváltó pártnak a rendezvényen ott volt és gyűjtöttük be, szívtuk magunkba az információkat és ez nagyon-nagyon jó volt és nagyon pezsdítő volt számomra.

És amikor végignézek ezeken a plakátokon, akkor kicsit nosztalgiázom is, hiszen az MDF-nek a "Tovarisi konyec!" plakátja azt gondolom, hogy mindenki számára élményt jelentett akkor.

Én nagyon sokáig őriztem ezt a plakátot és egy később egy barátomnak ajándékoztam, aki, akinek hiányzott a tárából ez a plakát és ő plakátgyűjtemények, politikai plakátok gyűjtésével foglalkozik és neki adtam oda.

De természetszerűen a FIDESZ-nek a plakátja volt az emblematikus, amikor a "Tessék választani!" plakátot láthattuk - mondta Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő.