700 éves Csékút

2019.07.28

A Csékúti Baráti Kör szervezésében Csékút 700 éves évfordulójára emlékeztek és emléktáblát avattak Padragkúton.

A rendezvényre évek óta készült a település. Az ünnepet úgy gondolták megvalósítani, hogy egy nagyszabású rendezvény legyen, mely méltó legyen a település múltjához. A gondolat valósággá vált és az ünnepre meghívták Veszprém megye összes "Kút" nevű települését.

Mivel Csékút település nem mondható nagy lélekszámú településnek, ezért a helyiek odaadó szerepvállalására és kitartó szorgalmára volt szükség a színvonalas rendezvény megvalósításához, az emléktábla állításához.

Nagyon nagy büszkeséggel tölt el, hogy olyan településnek -városrésznek- lehetek a képviselője, melynek múltja Csékút tekintetében 700 évre, Padrag részéről több mint ezer évre nyúlik vissza. Az itt élő emberek szeretik településüket, büszkék a múltjukra. A Csékúti évszázadok is bizonyítják, hogy bármilyen nehéz volt is az élet itt a Bakony alján mindig megújult a település. Jöhetett a tatár, jöhetett a török. A település elnéptelenedett egy időre, de az elmenekülők visszatértek az élet újra indult. A fejlődést segítette a kedvező életkörülmények adta lakossági bevándorlás. Az egykori Cheukut, ma Csékút, a viszontagságok ellenére ma is él. Lakói igazi lokálpatrióták, mernek álmodni! Kutatják és tisztelik a múltat, őrizik elődjeik emlékét, szépítik településüket a jelennek és a jövőnek! A településünk méltán nagyobb figyelmet és támogatást érdemelne a várostól, hisz oly értékeket képviselünk, mely értékek egy városnak kincset érnek. Egy kincs pedig annyit ér, mint emennyire becsülik! - mondta Puskás Károly, a településrész önkormányzati képviselője.

Baráth Gábor, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltje kérdésünkre elmondta, felemelő érzés volt egy település 700 éves születésnapját ünnepelni és részese lenni egy ilyen megható rendezvénynek! Csékút, Padragkút több törődést és fejlesztést érdemel. Ajka szívével együtt kell dobbannia minden településrésznek, ami ma sajnos nincs így. Ezen változtatni kell!