Az ajkai erőműhöz szervezett tüntetésre reagált a FIDESZ-KDNP ajkai frakciója

2019.11.21

Az ajkai FIDESZ-KDNP frakciójának sajtóközleménye:

Az ajkai FIDESZ-KDNP frakciója egyetért az ajkai erőmű portájához szervezett tüntetés céljával, ami a koromhullás és légszennyezés megállítására vonatkozik.

Számunkra elsődleges a lakókat érő környezetterhelés minimálisra csökkentése, de a hangulatkeltéssel nem értünk egyet, ezért a tüntetésen frakciónk nem vesz részt. Mivel az erőmű jelentős bázisát képezi a magyar energiatermelésnek, ráadásul Ajka város távhőellátásának egyetlen forrása, így a korom megszüntetését célzó beruházásokat körültekintően kell elvégezni, ráadásul üzemelés közben. Ezt a folyamatot nem gyorsíthatja meg a szervezett tüntetés.

Mindannyian tudjuk, hogy évtizedek óta megkeseríti az ajkai erőműből származó pernye és porszennyezés a környéken élők életét. A szennyezés számadatai döbbenetesek. Az 1980-as évek közepén és végén az ajkaiak nyakába évi 35-36 ezer tonna, azaz 35 millió kilogramm por és pernye hullott, mellyel a város ki is vívta a piszkos tizenkettőbe tartozás kétes hírnevét. Az erőmű régi és új tulajdonosai a 2009 és 2019 közötti tíz évben csaknem 6,5 milliárd forint környezetvédelmi beruházást hajtottak végre, mely a kibocsátást lecsökkentette évi 44 tonnára, azaz 44.000 kilogrammra. Ez a szám természetesen továbbra is jelentős, de megközelítően a korábbi nyolcszázad része. Ezt eddig még sikersztorinak is lehetne mondani, de erkélyeiken, párkányainkon és teregetett ruháinkon továbbra is landol a fekete, kenhető fahamu.

Az ajkai FIDESZ elnöke idén ősszel kijárta a megoldás lehetőségét. Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselőt idén ősszel tárt ajtók fogadták az Innovációs és Technológiai Minisztériumban, Schanda Tamás parlamenti államtitkár úrnál. Gulyás Gergely miniszter úr ajkai erőműben tett látogatását követően, a szakmai egyeztetést is lefolytatta arról a több éves beruházási programról, amelynek eredményeképpen egy környezetbarát ajkai erőmű biztosíthatná a távhőt a lakosságnak. Az állami támogatást a közeljövőben megjelenő Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program felhívásainak egyikére benyújtott pályázat útján kaphatna a beruházó. A koromszennyezés megszüntetése több milliárd forintos költség, ami a vállalat, a város önkormányzata és a kormány közös feladata és felelőssége. A vállalatnak el kell végeznie 2020 végéig a kazánok cseréjét és vállalnia kell bizonyos önrészt. A kormány vállalja a támogatás jelentős összegét pályázatok útján, de mivel az ajkai lakosok egészsége forog kockán, a városnak is vállalni kell a költségekből.

Közös érdekünk, hogy több évtizedes pernyehullás végre fellélegezhessünk mi, ajkaiak!

Fotó: veolia.hu