Bali Tibor: Szeretem Ajkát

2019.08.12

Bali Tiborral, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselőjelöltjével beszélgettünk Ajkáról. Bali Tibor a 3-as körzetben indul Ajkán, születése óta Ajkán él, jelenleg egy több ezer lakásért felelős társasházkezelő iroda vezetője. Nős, 2 gyermek édesapja.

Mióta élnek Ajkán?

Szüleim 1964-ben költöztek a városba, a Kosztolányi u. 11.-be, ahol édesapám a mai napig immár 55 éve él.

Ez a környék nagyon sok élményt adott nekem, 1969-ben születtem a szülőotthonban, amely most a jelenlegi öregek otthona. A 3-as óvodába jártam, majd jött a Kossuth Általános Iskola. Nekem szívem csücske, kicsit fájó, hogy átnevezték, de szerintem velem együtt sokunknak mindig a Kossuth marad.

Melyik része ez a városnak?

Ez a rész volt a "belváros", a Keravill,(innen származik a 10-es helyi járat "Keravill-os" elnevezése), a lottózó, Szolnoki féle húsbolt, Homlok féle zöldséges az ABC, az örök papír bolt, micsoda helyek voltak.

Itt volt a tér, ahol délutánonként rengetegen fociztunk még este is, ha Törő bácsi felkapcsolta az erkélyen a villanyt, hogy valamit lássunk is, ő a szomszéd bácsi volt, aki nagyon szerette a focit. Itt volt a közelbe a "kis" erdő számháborúk és egyéb csaták színhelye. Én még fürödtem a Sport utcai strandon is. Minden meg volt egy helyen, sose unatkoztunk, pedig nem volt telefonunk se tévénk 2-300 csatornával.

Akkor vidám gyermekkora volt, hogy látja a jövőt?

Nem tudom mi lesz velem, ha egyszer nem kell már haza mennem, az pedig, hogy ez a lakás egyszer nem lesz a családomé még keményebb kihívást jelent nekem.

Sajnos sokat változott az élet. Ma családi házban lakom Ajkán, de minden nap hazalátogatok egy kicsit. A környék más lett, kevesebb a gyerek és ez nem jó, a mi időnkben minden lépcsőházban volt 8-10 velünk korú, ma egy kettő.

Remélem ez változni fog, nagyon jó lenne, ha minél többen kihasználnák a most igénybe vehető kimagasló lehetőségeket, és akkor talán visszatér az élet a régi belvárosba.

Látszik, hogy szenvedélyesen szereti Ajkát, mit üzenne a helyüket kereső fiataloknak?

Miért is szeretem Ajkát? Talán mert egész életem itt töltöttem, ide köt minden, ismerem minden utcáját, a környékét. Szeretném, ha tényleg egy olyan hely lenne, ahol nem csak a nagy házak miatt mondjuk rá, hogy város, hanem mert lelke van. Ismét élettel kell megtölteni, mint régen a kialakulása idejében.

A fiataloknak azt üzenem, vegyenek részt a város életében, vegyenek részt tevőlegesen akár a politikában is, ne a mindent elutasítás pártján legyenek, legyen véleményük, mondják meg, hogy mit szeretnének, hogy tehessünk az érdekükben.