Baráth Gábor: Elég a légszennyezésből, elég a tétlenségből

2019.09.25

Ahogy arról már többször hírt adtunk Ajkán minimum 17 éve hullik az ajkaiak nyakába a helyi erőmű biomassza tüzelésű kazánjaiból a fekete fahamu. 

Ezt a pernyeszerű anyagot a helyiek csak "Schwartz korpának" hívják. Tudjuk, hogy a korpa azon túlmenően, hogy kellemetlen, fehér is bár esetünkben az ajkaiak a fekete pernyét azóta hívják a színe ellenére így, amióta a város jelenlegi MSZP-s polgármestere egy ünnepi rendezvényen a hajára hulló korpaszerű anyaghoz hasonlította.

Annak ellenére, hogy a városvezetés a környezetszennyező erőművet már minden eszközzel - helyi adók kivetése, feljelentés stb. - próbálta jobb belátásra bírni nem született megoldás. Erre a helyben járásra hozhat megoldást furcsa módon a 2019-es választási kampány, ugyanis a baloldali politikusok kiegészülve a szélső jobboldaliakkal - MSZP, DK, JOBBIK, LMP, MOMENTUM stb. - és a FIDESZ-KDNP politikusai is központi témaként kezelik a helyiek friss és tiszta levegőhöz való jogát. Egy nagy különbség azonban van a két oldal között, hogy az egyik -FIDESZ-KDNP - nem vezette a várost az elmúlt 17 évben, a másik pedig igen. A helyi MSZP-s Schwartz Béla polgármesternek lett volna egyedül lehetősége a kormányt segítségül hívni ebben a kérdésben, annak súlyossága és a lehetséges megoldások magas kivitelezési költségei miatt, de nem tette, sőt nem kért a kormány segítségéből.

Ma már látszik, hogy ezt a kérdést, sem a város sem az erőmű nem tudja külön-külön, de talán együtt sem megoldani. Annak, hogy az erőmű működés közben felújítsa a kazánjait és közben a távfűtés működjön, valamint a cég gazdasági stabilitása se kerüljön veszélybe, állami segítség nélkül nincs sok esélye. Ezt igaz, hogy felismerte a városvezetés is, de sajnos Schwartznak nincs meg az érdek érvényesítő képessége a kormányban a megoldáshoz.

A helyhatósági választáson a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje Baráth Gábor azonban nem félt a témát zászlajára tűzni, szemben a szocialista trikót "Közösen Ajkáért" mezre cserélő ellenfelével és a tettek mezejére lépett. Képviselőjelölt társaival együtt ellátogatott más hasonló erőművekbe is, hogy a problémát megértse és a megoldást szakemberek és politikai kapcsolatai révén megkeresse. Nagy vállalás, nagy politikai támadásokat eredményezett. Ahelyett, hogy a törekvéseket a helyi szivárványkoalíciót vezető polgármester támogatta volna, elindította a politikai boszorkányüldözést Baráth ellen.

Miközben a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje erőműveket látogatott meg és politikusoknál házalt a megoldás érdekében, addig Schwartz csak vitát provokált és veszekedett. Baráth ez idő alatt az erőműbe is ellátogatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, majd felkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, ahol tárt ajtók fogadták Schanda Tamás parlamenti államtitkárnál is.

"Szakmai egyeztetést folytattunk Schanda Tamás államtitkár úrral arról, hogy milyen hosszú és mennyire lehet költséges az a több éves beruházási folyamat, amelynek eredményeképpen egy környezetbarát ajkai erőmű biztosíthatná a távhőt az ajkai lakosságnak. Átadtuk államtitkár úrnak az erőmű környezetvédelmi beruházási elképzeléseit, aki tájékoztatott bennünket, hogy állami támogatást a közel jövőben megjelenő Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program felhívásainak egyikére benyújtott pályázat útján, vagy a széndioxid kvóta alapú céltámogatást kaphatna a beruházó. Egyértelművé vált számunkra találkozó során, hogy a kormány érdeke is, hogy 17 év után végre fellélegezhessenek az ajkaiak!"- mondta Baráth Gábor.

"A kormány stratégiai partnereként az erőmű tulajdonosi körével meg kell találni a legmegnyugtatóbb és legcélravezetőbb megoldást, jöjjön az Pécsről, Tatabányáról, vagy Ajkáról. Elég a tétlenségből. Olyan évtizedes problémákkal küzd a város, mint a pernyehullás, az öntödék - Dorner, LeBelier - szagszennyezése, a belvárosi buszpályaudvar légszennyezése melyek megoldása nem tűr halasztást!" - tette hozzá Baráth.