Baráth Gábor: Nógrádi Györgytől fontos tanácsokat kaptam

2019.09.01

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok kandidátusa volt a vendégem Ajkán a Nagy László Művelődési Központ aulájában, ahol több, mint 100 érdeklődő előtt tartott előadást. - mondta Baráth Gábor ajkai polgármesterjelölt.

Tanár úr kutatási területe a biztonságpolitika: biztonsági dilemmák a II. Világháborútól napjainkig, illetve a védelemgazdaság makrofolyamatai, valamint a politika- és a hadtudományok. - tette hozzá Baráth Gábor.

Ennek megfelelően előadásának fő témája és a számára feltett kérdések többek között az alábbiakban megfogalmazott gondolatok mentén alakult:

• Hogy változtak Magyarország pozíciói a május 26-i európai parlamenti választásokat követően?
• Mi a véleménye Gyurcsány Ferenc feleségének, Dobrev Klárának a kijelentéséről, miszerint nem támogatja, hogy az Európai Unió kifizesse a határkerítés építési költségének 50%-át?
• Létezik-e még migrációs nyomás?
• Valóban megtelt-e az európai kontinens? Igaz-e, hogy Európa Franciaországban a migránsarány 14 százalék, Németországban pedig a 16 tartományából tizenötben már no-go zónák vannak, sőt a skandináv térségben a helyzet nem egyszer átláthatatlan?
• Mi a véleménye az EU határ- és partvédelmi ügynökséggel (Frontex) kapcsolatos azon javaslatról, amely tulajdonképpen elvenné a határőrizetet az egyes tagállamoktól?
• Vannak-e információi és adatai a migráció és a bűnözés kapcsolatáról európai viszonylatban?

Válaszait nagy érdeklődéssel hallgattuk, hiszen olyan összefüggésekre irányította figyelmünket, melyek ismét megerősítettek bennünket a kormány külpolitikájának és határvédelmi intézkedéseinek helyességében. 

Kiemelte, hogy a Német ipari és kereskedelmi kamaránál meglévő jól működő kapcsolatait átadva számomra, olyan beruházások lehetőségét vetíti előre, ami nem csak Ajka, hanem a térség kutatásfejlesztési és innovációs szerepét is növelheti. - mondta Baráth Gábor.