Családi napot szervezett Ajkán a Polgári Összefogás a Városért Egyesület

2019.09.24

Több hetes előkészítési és tervezési munkát követően 2019. szeptember 21-én megkezdődhetett a Polgári Összefogás a Városért Egyesület Családi napi rendezvénye, melyre a szervezők több száz ajkait vártak a város főterére. A szervezők bíztak benne, hogy a családosoknak tetsző rendezvény elemek - népi játszótér, kosárhinta, gólyalábak stb. - és a főként népzenei ihletésű zenés táncos produkciók kicsábítják a térre a kíváncsi helyieket. Természetesen az időjárás is főszerephez jutott, mint ahogy az minden szabadtéri rendezvényen szokott lenni: szikrázó napsütésben fürdőzhettek a rendezvényre kilátogatók.

A gyermekek legnagyobb örömére már reggel 10 órától pörgött a kosár hinta és a kicsik használatba vehették a népi játszótér furfangos játékait is. De a felnőttek sem maradtak a korai órák ellenére látványosság nélkül, hiszen megnézhették, hogy készül a székelyudvarhelyi dödölle és hogy rotyog a birkapörkölt, melyből több mint 400 adagot fogyasztottak el "kóstolóként" a rendezvényre kilátogatók, de Akik a hagyományos magyaros íz világot keresték sem maradtak éhkoppon, mert hurka, kolbász, zsíros kenyér folyamatosan kapható volt a rendezvény végéig. Természetesen, ha eszik a vendég, akkor innia is kell, szokták mondani, melyre volt lehetőség bőven a vásári forgatagban, ugyanis szörpök, sör és fröccs mint hűsítő, este pedig forralt bor szolgálta a jó hangulatot.

"Egy nemzet sikeréhez szükséges hagyományainak ápolása, azok megőrzése és átadása a következő generációnak. A hagyományápolás fontos számomra! Szívesen látogattam ki ezért is a rendezvényre és gyönyörködtem a jobbnál jobb zenés táncos színpadi produkciókban" mondta Baráth Gábor a FIDESZ-KDNP ajkai polgármesterjelöltje.

László Csaba a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes művészeti vezetője fantasztikus néptánc kurzussal alapozta meg családi nap hangulatát, az oktatás helyszíneként szolgáló rendezvénysátorból "kiszűrődő" népzene csodálatos zenei aláfestésként szolgált a délelőtti és kora délutáni családi programokhoz.

A Flare Beas devecseri roma zenekar előadása alatt szépen lassan megtelt a tér kíváncsiskodókkal, akik a roma népzene ritmusára, a gitár és a ceglédi kanna jellegzetes hangjára még táncra is perdültek. Ezt követően is a néptáncé és a népzenéé volt a főszerep, a Bakony Néptáncegyüttes és a Felszállott a Páva győztes szólótáncosok, valamint a Dunántúli Népi Kommandó koptatta a rámás csizmákat a színpadon.

"Kultúra, közösség, értékőrzés, politika határon innen és határon túl" címmel egy fantasztikus, magyarságtudatot erősítő, felemelő beszélgetésen vehettünk ezután részt képviselő társaimmal és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő úrral a művelődési ház aulájában - mondta Baráth Gábor. A beszélgetésen részt vett a Huth Gergely újságíró (Pesti Srácok) és Orbán Árpád Székelyudvarhely alpolgármestere és László Csaba a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes koreográfusa is, akik a külhoni magyar kultúra és politika jeles és hiteles alakjai.

Szarka Tamás a Ghymes frontemberének szóló előadásával és egy világzenei koncerttel a Ferenczi György által vezetett Első Pesti Rackák előadásával zárult a családi nap, melynek végéig a közben lehűlt idő ellenére is estig kitartott az ajkaiak jókedve!