Egész évben Balaton (videóval)

2019.11.27

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő beszámolt a Parlamentben a turizmus fejlődéséről és választókerületében történt új fejlesztésekről, szolgáltatásokról.

2010 óta több mint duplájára nőtt a kereskedelmi és vendéglátó szálláshelyek bevétele.

Napjainkban, az ágazatban több mint 400 ezer ember dolgozik.

Választókerületem jelentős részét teszi ki a Balaton-felvidék, amely Budapest után a második leglátogatottabb térsége hazánknak.

Az idelátogató turisták többsége magyar turista, ami jelentős részben köszönhető a béremeléseknek, illetve a SZÉP kártya bevezetésének.

Fontos kiemelni, hogy a Balaton térségében a kereskedelmi szálláshelyeken elköltött 7,2 milliárd forint a teljes országos SZÉP kártya szálláshelyi bevétel több mint 31 százaléka.

2019 első kilenc hónapjában 1,7 millió vendég, 5,3 millió vendégéjszakát töltött el a balatoni térség kereskedelmi szálláshelyein, az előző év azonos időszakával összehasonlítva ez a vendégek számnak 0,3 százalékát jelenti.

2019 első kilenc hónapjában 401 ezer külföldi vendég, 1,7 millió vendégéjszakák töltött el a Balaton térségében, ez az előző év azonos időszakával összehasonlítva a külföldi vendégek számának 0,7 százalékos emelkedését jelenti.

2019 első kilenc hónapjában 1,3 millió belföldi vendég, 3,5 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton környékén, ez a 2018 as adatokat összehasonlító belföldi vendégek számának 0,6 százalékos emelkedését jelentette.

2019 első kilenc hónapjában a Balaton kiemelt turisztikai térség kereskedelmi szálláshelyein összesen 71,2 milliárd forint árbevétel realizálódott, ami a 2018-as azonos időszakával összehasonlítva, 7,3 százalékos növekedést jelent.

Az idei évben is kedvező turisztikai adatokat láthatunk, és jó esély van arra, hogy az idei év az előző év hasonló időszakához képest is egy jelentős turizmus növekedést jelent és szintén sikeres év lesz a turizmus számára a 2019-es év is.

Viszont az is jól látható, hogy a balatoni régió bevételeinek száma nem csak a turisták növekedésével érhető el, hiszen látható, hogy a turisták számának növekedése nem olyan mértékben jelentkezett, mint amilyen mértékben a bevételek jelentkeztek.

Ez azt jelenti, hogy egyrészt tehát lehet növelni a bevételeket újabb fejlesztésekkel, attrakciókkal, illetve másrészt pedig színvonalas programokkal, amely túlmutat a nyári szezonon, amely szívesen várja a turistákat télen, nyáron és tavasszal egyaránt.

Örömmel mondhatom, hogy választókerületem balatoni településein mindkettőre szép számmal láthatunk példákat.

Nagyvázsonyban 126 millió Forint értékben, Európában is egyedülálló igásló Központ létesült, amely azt a célt hívatott szolgálni, hogy bemutassa az igáslovak múltját, jelenét és az általuk végzett munkákat, továbbá egymilliárd forintos fejlesztés zajlik a Kinizsi várban is.

Badacsonyban, Badacsonytomajon megszépültek a strandok, a városközpont újjá alakult, parkok, utak, járdák épültek és a világörökség pályázat részeként a Folly Arborétum is megszépült, és ez az épített és természeti örökség megőrzését és fejlesztését szolgálta ez a beruházás.

Átadásra került Badacsonyban egy régi kultikus hely a Hableány étterem és bormanufaktúra.

Szigligeten is zajlik a várfelújítás, reményeink szerint a szezonra el is készül.

A strandon, télen is működő szaunát építettek és mellékesen jegyzem meg, hogy a szigligetiek ezt úgy jellemzik, hogy érdemes ide jönni, szaunázni, mert tíz méterre van az ország legnagyobb merülő medencéje a Balaton.

Ábrahámhegyen több ütemben megszépült a strand, csónakkikötő létesült, megépült a közösségi és sportház, amely téli időszakban is működő bowling és fallabda pályával, szaunával és jakuzzival egészült ki.

Most már sokan tesznek is azért, hogy a Balaton egész évben nyújtson tartalmas és élményszerű szórakozást az odalátogatóknak a nyári szezon túl, tehát nem csak nyáron, hanem télen, ősszel és tavasszal egyaránt.

Ilyenek a szüreti mulatságok, a Süllőfesztivál Szigligeten, a Márton napi vigasságok, Gasztrohegy programsorozat Badacsonyban, a forraltbor főző verseny és kocsonya szépségverseny Badacsonytördemicen, az év végi csobbanás a Balatonban Ábrahámhegyen, az újévi Szigligeten, a különböző pincetúrák az egész Balaton-felvidéken. - mondta a képviselő.


                      Fotó: Norbert Mészáros Photography