Együtt ünnepeltek a külhoni és anyaországi magyarok Nagyvázsonyban

2019.07.21

Megemlékezést tartott Nagyvázsonyban a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség, ahol együtt ünnepeltek a Kárpát-medence magyar települései, amelyek ápolják Kinizsi Pál emlékét.

A Himnusz közös éneklését és a zászlófelvonást követően, Fábry Szabolcs polgármester és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjét hallgathatta meg az ünneplő anyaországi és külhoni magyarság.

Fábry Szabolcs polgármester egy Wass Albert idézettel kezdte ünnepi köszöntőjét - Nem szabad idegenként visszatérnünk oda, ahol valamikor otthon voltunk. - volt ez a mottónk, volt ez a jelszavunk és ez az idézet található a Trianon emlékművünkön is. - tette hozzá Fábry Szabolcs.

Szeretné megfordítani ezt az idézetet és azt mondani, hogy nem lehetnek idegenek, azok, akik itthon vannak Nagyvázsonyban, nem lehetnek idegenek azok a testvéreink, azok a nemzettársaink, akik az elszakított területeken élnek és példaadó kitartással, példaadó erővel, lelki erővel és példaadó vidámsággal, jókedvvel őrzik a magyarság összetartozásának tudatát, 99 esztendeje. - mondta Fábry Szabolcs.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő méltatta a rendezvényt és örömének adott hangot, hogy ezen a napon, Nagyvázsony terén, együtt lehetnek a külhoniak, elszakított nemzetrészből származóak és anyaországbeliek.

Együtt van a múlt, együtt van a jelen és együtt van a jövő egyaránt. -tette hozzá.

Fenyvesi Zoltán beszélt a Nemzeti Összetartozás Évéről is. 

Elmondta ez az év arról fog szólni, hogy elsősorban emlékezünk, de azt mondjuk, hogy mi magyarok összetartozunk és megfogjuk élni magyarságunkat itt a Kárpát-medencében.

Rövid videós összeállításunk: