Figler György: Gyermekkorom óta küldetésemnek éreztem, hogy létre hozzak valamit

2019.09.09

A Szeretem a Városom Egyesület Tapolcán, hétről-hétre "Hétköznapi Hősöket" mutat be. Olyan embereket, akik munkájukkal segítenek, bátorítanak, támogatnak, vagy éppen védenek, tehát mindennapos, de nem mindennapi munkájukkal jobbá teszik mások életét.

Hétköznapi hősök sorozatunk keretében ezen a héten Figler György, a Batsányi Táncegyüttes művészével találkozott Bognár Róbert a Szeretem a Városom Egyesület elnöke.

Figler György Budapesten született, igazi Kádár kaptárban gyerekeskedett. 10 éves volt, amikor Tapolcára költöztek. 

A csupa szürke panel után, azonnal beleszeretett a tüneményes városunkba. A templomdombi iskolába járt, majd villanyszerelést tanult. Az iskolai évek alatt, 1987-ben Németh László prózai szereplőket keresett a március 15-i rendezvényükhöz és Gyuri is jelentkezett. 

A rendezvény végén Laci bácsi megkérdezte tőle, hogy szeretne-e népi táncot tanulni. Ő azt sem tudta, hogy mi az. Lement egy próbára és azóta ott ragadt. A mai napig a Batsányi Táncegyüttes tagja. 

1993-2005 között a tánckar vezetője volt. Az együttessel bejárták a fél világot. Laci bácsinak köszönhetően olyan embereket ismert meg, mint Tímár Sándor vagy Mihályi Gábor. Büszke arra, hogy a Kárpát-medence tánckultúráját megtanulta és az életérzést tovább tudja adni. 

Nagyon sok helyre elvitték Tapolcát. 1993-ban még a Ki Mit Tud?-on is felléptek és 3. helyezést értek el. Gyuri azt mondja, hogy 40 éves koráig meg lehetett szakítani, napi 5-6 fellépésük is volt. 

Az együttesben 3 testvére is táncolt. Elmondta, hogy volt olyan szigligeti fellépésük, ahol szinte majdnem mindegyik fellépő Figler volt. A tánc mellett most az írás okoz nagy örömet neki. 

Az álma az, hogy kiadhassa a könyvét, amelyben olyan dolgokról ír, ami egy férfi embert érdekelhet, a nők és a szerelem. - számolt be az interjúról Bognár Róbert.

"Egész gyermekkorom óta küldetésemnek éreztem, hogy létrehozzak valamit" - mondta Figler György. 

Reméljük, hogy írásait hamarosan könyvként tarthatjuk a kezünkben - mondta Bognár Róbert. 

Balról jobbra: Bognár Róbert és Figler György Tapolcán, a Malom-tónál.