Gyertyás megemlékezést tartanak az egykori zsinagóga előtt Tapolcán

2019.07.17

A Szeretem a Városom Egyesület elhatárolódik a gyűlöletkeltés minden formájától tekintet nélkül arra, hogy ez miként nyilvánul meg: horogkeresztben vagy vörös csillagban. - mondta el sajtótájékoztatóján Bognár Róbert, az egyesület elnöke.

Megdöbbentőnek és szörnyűnek tartom, hogy Tapolcán, ahol egykor a lakosság 10 százaléka a zsidó felekezethez tartozott, horogkereszt jelenhet meg egy volt zsinagóga falán. A Szeretem a Városom Egyesület nem hagyja, hogy Tapolca bárki miatt a rettegés városa legyen. Ezért a rendőrségnek felajánljuk, hogy velük egyeztetett és javasolt időpontokban egyesületünk tagjai esti, éjszakai járőrözésben vesznek részt akár önállóan, akár velük együtt. Összefogásra és erőre van szükség. Tapolca békés polgárainak látniuk kell, hogy nem vagyunk hajlandók félni. Kivetjük magunkból azokat, akik önkényuralmi jelképekkel kívánnak megfélemlíteni bennünket. - mondta Bognár Róbert.

Ezért 2019.07.25-én csütörtökön 19 órakor gyertyás megemlékezést tartunk az egykori zsinagóga előtt a Tapolcáról elhurcolt mintegy 800 zsidó polgártársunk emléke előtt tisztelegve és ezzel a békés tiltakozással fejezzük ki elhatárolódásunkat.

A megemlékezésre meghívtam Köves Slomót az Egységes Magyarországi Izraelita hitközség főrabbiját, a Tett és Védelem Alapítvány alapítóját, aki támogatásáról biztosított bennünket. Hívunk és várunk minden tapolcait, akik elítélik a gyűlöletkeltést. - tette hozzá Bognár Róbert.

                                   Szeretem a Városom Egyesület tagjai. 

                                     Balról jobbra. Mezőssy Zoltán, Máténé Hajdú Márta, 

                                     Bognár Róbert elnök, Horváthné Somogyi Ildikó, Molnár Ádám Attila