Győrffy-Villám András: A solymászat számomra elsősorban életforma, másodsorban foglalkozás,és csak harmadsorban munka

2019.08.13

A Szeretem a Városom Egyesület Tapolcán, hétről-hétre "Hétköznapi Hősöket" mutat be. Olyan embereket, akik munkájukkal segítenek, bátorítanak, támogatnak vagy éppen védenek, tehát mindennapos, de nem mindennapi munkájukkal jobbá teszik mások életét.

Győrffy-Villám András

1987-ben költözött Budapestről családjával Diszelbe. Iskoláit Debrecenben végezte, ahol agrármérnöki diplomát szerzett. Ezek után lett lovas oktató és solymász.

Elmondása szerint családja körülbelül 600 éve foglalkozik lovakkal. Sok-sok generációra visszamenőleg, Báthory Kristófig feltérképezték a családfájukat. Családjukban nagyon sok hivatásos huszártiszt volt.

András 30 évig üzemeltetett lovas iskolát. Ma már nyugdíjas és emellett lovasoktató, amely magába foglalja a szaktanácsadást, a lovak kiképzését, díjlovaglást, díjugratást, a ménes tartástechnológiáját, és a lótenyésztést.

A lovak mellett a másik nagy szerelme a solymászat, amit 55 éve űz. A solymászat egy ősi vadászati mód. A vadászaton kívül, kulturális bemutatókat is tart,például Sümegen, ahol történelmi bevezető után, szakmai bemutatás is folyik. Sólyommal apróvadakra lehet vadászni, például fácánra, nyúlra. A vadászati idény október 1-től február 28-ig tart.

András elmondta, hogy számára a solymászat elsősorban életforma, másodsorban foglalkozás és csak harmadsorban munka. Véleménye szerint minden ember egy meghatározott képességgel születik,és kötelessége, hogy ezt hasznosítsa, ez vezet a kiteljesedett boldog élethez.

Kidolgozott egy ökológiai védelmi rendszert, ami a solymászatot gazdasági életben tudja felhasználni,olyan területeken, mint a repülőterek madármentesítése.

Ezen kívül létrehozott egy know-how rendszert, amelynek fő célja a szőlővédelem a seregélyek ellen, és a madarak által terjesztett sertéspestis megakadályozása.

Nagyon szerencsésnek tartja magát, mert az egész családja foglalkozik a lovászattal és a solymászattal. Felesége és annak szülei is solymászok voltak. Kisebbik fia, solymász mester, de mind két gyermeke foglalkozik a lovakkal is.

Elismerésekben nincs hiány, hiszen 2012-ben megkapta a Magyar Lovas Szövetség legmagasabb kitüntetését a Gróf Széchényi István emlékérmet,és munkáját magas állami kitüntetéssel is honorálták a Köztársasági Érdemrend, ezüst érdemkeresztjét vehette át, illetve a legmagasabb szintű solymászatért emlékplakett tulajdonosa. - mondta Bognár Róbert, a Szeretem a Városom Egyesület elnöke.

Balról jobbra: Győrffy-Villám András, Győrffy-Villám Zsombor, Bognár Róbert