Helyi fafaragó ajándéka állít emléket a Haláp-hegyen a bányászoknak

2019.12.15

A Haláp-hegyi bányászok emlékére állítottak emlékművet a hegytetőn, az egykori bányaudvaron.

Bedő Lajos polgármester az avatáson elmondta, hogy több száz család köszönhette létét a hegynek, ezt pedig nem felejti el senki ma Zalahalápon. 

Az általuk kibányászott kőből épült az M7-es autópálya és a Ferihegyi repülőtér. Sok kőszobor készítése fűződik Gelencsér Ferenc kőfaragó nevéhez, aki az uzsai és halápi követ egyaránt szépen megmunkálta a jövő nemzedékének. Szakonyi Sándor az ő nyomdokait követi, fát faragva. Szokása szerint most is társadalmi munkában dolgozott, köszönet érte - mondta Bedő Lajos.

Laub Ernő, a Basalt-Középkő Kft. vezetője ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy ha reálisan tekintünk mai életünkre, megállapíthatjuk, hogy mindannyian közvetlenül kötődünk a bányászathoz.

Szakonyi Sándor fafaragó köszönetet mondott az önkormányzatnak és az uzsai kőbánya vezetésének, hogy lehetőséget kapott a szobor elkészítésére, és azt a Haláp-hegyen felállíthatták.

A szobor a művelődési ház előtti parkban korábban kivágott mamutfenyő egy darabja. Álljon itt azon bányászok tiszteletére, akik sokszor életüket áldozták - mondta Szakonyi Sándor.

Fotók: Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő közösségi oldala

Forrás: veol.hu / Tóth B. Zsuzsanna