Horogkeresztek Tapolcán, avagy kinek a bűne, hogy ide jutottunk?

2019.07.15

Tapolca a rettegés városa lett, a város főutcáján olyan jelkép jelent meg, melynek égisze alatt milliók haltak meg - hangzott el a Fidesz-KDNP hétfői sajtótájékoztatóján, amiatt, hogy július 12-re virradóra a tapolcai Fidesz-iroda, valamint az egykori zsinagóga falára ismeretlen elkövető horogkereszteket festett.


Fenyvesi Zoltán, Tapolca országgyűlési képviselője és Császár László, a Fidesz-frakció helyi vezetője rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi. Ezen választ várnak Dobó Zoltán polgármestertől, hogy korábbi ígéretével szemben miért nem megoldott még Tapolca kiemelt részeinek bekamerázása. 

Császár László kijelentette: 

"Nem tűrhetjük, hogy a velünk szimpatizálókat a Fidesz-iroda falára festett horogkereszttel megfélemlítsék, politikai meggyőződésük miatt üldözzék."

Hozzátette: Dobó Zoltán hiába festette át magát függetlenre, a Jobbik keresztje ugyanúgy rajta van, mint ahogyan a horogkereszt a Fidesz iroda és a zsinagóga falára került.


Fenyvesi Zoltán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Tapolca nem a város fejlődéséről szóló információkkal, hanem egy olyan cselekménnyel került a hírekbe, amely meggyalázta 800 elhurcolt zsidó tapolcai honfitársuk emlékét. 

A parlamenti képviselő több jobbikos antiszemita botrányra is emlékeztetett, kiemelve: 

Tapolca polgármestere szintén Jobbik tag, például azzal a Kulcsár Gergellyel együtt, aki 2015-ben a Duna-parti emlékmű mellett beleköpött a zsidók meggyilkolását jelképező cipőkbe.


A két politikus leszögezte: közösségük erős, ezért meg fogják állítani a gyűlöletet és az antiszemitizmust. 

Kiemelték, hogy a zsinagóga és a Fidesz-iroda falára festett horogkeresztek - bár nem Dobó Zoltán festette oda azokat - a polgármester és a Jobbik politikájának következményei.

                                    Balról jobbra: Császár László, Fenyvesi Zoltán.