Időseknek szóló tájékoztatót jelentet meg a kormány

2020.03.13

Új eszközökkel bővül a kormány koronavírussal kapcsolatos tájékoztató kampánya, időseknek szóló tájékoztató kisfilmek jelentek meg - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Erre szerinte azért van szükség, mert az idősek jobban ki vannak téve a vírusfertőzés veszélyének. A kisfilmek tévékben, rádiókban futnak majd, és hasonló tartalmú hirdetések jelennek meg a nyomtatott sajtóban és az interneten is. 

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu 

A tájékoztató filmek és hirdetések felhívják a figyelmet arra, hogy kerülni kell azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket és a tömegközlekedést. Kerülendő az érintkezés lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozókkal, akik fertőzött területről érkeznek. A filmek külön felhívják a figyelmet arra is, hogyha tünetek jelentkeznek, akkor nem személyesen, hanem telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál - húzta alá Dömötör Csaba.

Arról is szót ejtett, hogy ebben a helyzetben nem csak az orvosoknak, a kormánynak és a hatóságoknak van dolga, mert a családtagok is sokat segíthetnek az időseknek. 

Segíthetnek többek között a rendszeresen szedett gyógyszerek beszerzésében és a bevásárlásban is. Ebben a helyzetben az ilyen típusú odafigyelés sokat érhet, fogalmazott Dömötör Csaba.

Ez most az összefogás ideje. Arra kérjük a különböző idősügyi szervezeteket, önkormányzatokat, a média képviselőit is és minden magyar állampolgárt, hogy saját eszközeikkel ők is segítsenek abban, hogy a tájékoztatás minden idős emberhez eljusson. Ez jelenthet internetes megosztást, de az anyagok kinyomtatását és kifüggesztését is. Javasoljuk, hogy hívják fel hozzátartozóikat telefonon, most nagyon sokat számíthat - összegezte az államtitkár.

Forrás: (kormany.hu) 

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu