Kócs Ida, az élet egy dal és mindannyiunk egy szólam

2019.07.31

A Szeretem a Városom Egyesület Tapolcán, hétről-hétre "Hétköznapi Hősöket" mutat be. Olyan embereket, akik munkájukkal segítenek, bátorítanak, támogatnak vagy éppen védenek, tehát mindennapos, de nem mindennapi munkájukkal jobbá teszik mások életét.

E heti Mindennapi Hősünk Kócs Ida, aki 1958 óta Tapolcán él. Házasságából 2 fiú és 1 leány gyermeke született. A Batsányi Népdalkörrel kezdődött Ida munkássága, majd megalapította 2003-ban a Csobánc Népdalkört - mondta Bognár Róbert az egyesület elnöke.

Minden egy körlevéllel indult, amikor meghirdették, hogy Tapolca-Diszelben énekkart szeretnének létrehozni. Bognár Ferenc az akkori művelődési ház igazgatójával, Bakos György településrész önkormányzati képviselőjével, valamint Simon László kulturális szervezővel kezdtük meg a toborzást. Szerencsére nagy volt az érdeklődés és 25 fővel elindult a népdalkör. Minden hétfőn gyakorolunk és népdalokat, honfoglaló vagy trianoni énekeket énekelünk - mondta Kócs Ida.

Ida elmondta, hogy fellépéseik alkalmával Mezőségi ruhát viselnek, amit Erdélyben készítettek nekik.

Az évek során számtalan kitüntetést kaptunk. 2011-ben, Tapolca akkori polgármestertől, Császár Lászlótól a város nevében is kaptunk elismerést. Azóta különböző versenyeken, fesztiválokon 13 arany, 2 ezüst és 2 kiemelt arany díjat nyertünk. Legutóbb az Országos Nyugdíjas "Ki mit tud?"-on, kiemelt arany díjban részesültünk csoportban és én szólóban is - mondta Kócs Ida.

A kedvenc dalommal nyertem, ami az Egy a Magyar címet viseli - tudtuk meg Kócs Idától.

Legközelebb Hegymagason találkozhatnak a népdalkörrel augusztus 10-én a Lőrinc napokon.

Bognár Róbert a Szeretem a Városom Egyesület elnöke kihangsúlyozta, hogy a Csobánc Népdalkör sikereivel Tapolca hírnevének öregbítéséhez is hozzájárul. Továbbá hozzátette, hogy kultúránkat és hagyományainkat csak így tudjuk ápolni és megőrizni. 

                 Bognár Róbert és Kócs Ida a tapolcai Malom-tónál beszélgettek.