Lovász Róbert: Csak az autósportra a versenyzésre koncentrálok

2019.09.03

A Szeretem a Városom Egyesület Tapolcán, hétről-hétre "Hétköznapi Hősöket" mutat be. Olyan embereket, akik munkájukkal segítenek, bátorítanak, támogatnak, vagy éppen védenek, tehát mindennapos, de nem mindennapi munkájukkal jobbá teszik mások életét.

Hétköznapi hősök sorozatunk keretében ezen a héten Lovász Róbert, autóversenyzővel találkozott Bognár Róbert a Szeretem a Városom Egyesület elnöke.

Lovász Róbert Tapolcán született. Karosszérialakatosként végzett Veszprémben a Jendrassik szakgimnáziumban. Az iskola elvégzése után a szakmájában kezdett el dolgozni és később saját vállalkozásba kezdett. 

Az autók szeretete kiskora óta megvolt és 1987-től szenvedélye lett az autósport. 3 évig intenzíven versenyzett ralli crossz kategóriában, de 1990-ben családot alapított és 20 év kimaradt. 

Mikor fia Kornél nagykorú lett, együtt kezdték el újból az autóversenyzést. Első autója, amellyel a nyolcvanas években kezdett egy Zsiguli volt, azóta a régi klasszikust lecserélte és később BMW-vel, Lotus-al és ma pedig egy Suzukival versenyeznek. Mindegyik autót saját kezűleg építik. 

A jelenlegi autónak a végsebessége 160 km/h, de 3.5 másodperc alatt van százon.Versenyekre nem csak Magyarországon, de Ausztriába és Szlovákiába is szívesen járnak. 

Itthon az Országos Bajnokságon és a Dunántúli kupán indulnak. Ezek szlalom bajnokságok, a pályák 2.5 km hosszúak, ahol 3,4,5 futam van, amiknek az idejük összeadódnak és így jön ki a napi végeredmény. 

A versenyeket megelőzi egy pályabejárás, ahol gyalog végigsétálják többször is és memorizálják a kanyarokat, nehezebb helyzeteket. Mindent meg kell jegyezni, hogy versenytempó mellet is tökéletesen tudja végigvinni az autót a pályán. Mindig nagyon alapos ezen a téren, talán ennek köszönhető, hogy a sok éves versenyzés mellet, komoly balesete sosem volt.

Nagyon szép eredményeket tudhat magáénak. Az Országos Bajnokságon 3 bajnoki címe is van a kategóriájában, a Dunántúli kupán 2016-ban ő volt a bajnok. Jelenleg az Országos Bajnokság 5. helyén áll, ami fantasztikus eredmény. Több mint 80 induló közül, ahol a legprofibbak versenyeznek. 

Robi elmondta, hogy önerőből finanszírozzák az autósportot. Az egész család örömét leli benne. Fia nagyobbik kislánya is autóversenyző akar lenni. Imádja ezt a közeget, a hosszú évek alatt a versenyzőkkel és a szurkolókkal egy családdá váltak.

Ez az a kikapcsolódás, ahol fejben pihenni tudok. Csak az autósportra a versenyzésre koncentrálok. - mondta Lovász Róbert.

       Balról jobbra: Lovász Róbert és Bognár Róbert a tapolcai Malom-tónál.