Megemlékezést tartottak a tapolcai zsinagógánál a holokauszt áldozatai előtt

2019.07.26

A tegnapi napon a Szeretem a Városom Egyesület megemlékezést tartott a tapolcai zsinagógánál a holokauszt áldozatai előtt. 

Az egyesület elnöke Bognár Róbert és Szalai Kálmán a Tett és Védelem Alapítvány titkára beszédet mondott. 

Sajnos korábban 2 elkövető horogkereszttel csúfította a zsinagóga falait. Az egyesület tagjai és a tapolcai emberek is teljesen elhatárolódnak, az ilyen jelképektől.

Bognár Róbert elmondta, hogy a holokauszt áldozatairól nem csak akkor kell megemlékezni ha az emléknapon gyertyát nyújtunk, folyamatosan tenni kell érte, hogy a közel 800 tapolcai polgártársunk emléke ne merüljön feledésbe. Kihangsúlyozta, hogy a cél az, hogy ne csak a falakon ne legyen többet horogkereszt, de az emberek fejében sem.

Tiltakozunk a horogkereszt, a gyűlölet és a megkülönböztetés ellen.

Szalai Kálmán elmondta, hogy egy pici gyertya lángja el tudja üldözni a sötétséget. Azt a sötétséget, amit az elmúlt században borzasztó tettekre volt képes. Az, hogy a zsinagóga falára felfestették a horogkeresztet azt jelenti, hogy a sötétség még mindig be tud türemkedni közénk. A cselekvés a lényeg. A gyertyagyújtással azt szimbolizáljuk, hogy egy kicsi fényt viszünk a sötétségbe.