Megnyitották a borheteket Badacsonyban

2019.07.13

A hazai borászok szorgalmas és precíz munkát végeznek, ennek köszönhetően a magyar borászat sikeres jövőnek nézhet elébe.

Erről beszélt megnyitó beszédében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a borhetek fővédnöke. 

- Nagy dolog egy ilyen képviseletet vállalni, köszönöm, hogy itt lehetek. Amikor elvállaltam a fővédnökséget, arra gondoltam, hogy alföldi emberként mit tudok én tenni egy ilyen csodálatos borvidéken élő emberekért? Borszerető emberként azt kell mondanom, egy dolog miatt vállaltam igazán a felkérést. Azért, hogy szólhassak arról, mit jelent ápolni a hagyományokat, tovább vinni a több száz éves borkultúrát, és az új technológiát ötvözni, azokkal újabb csodákat létrehozni. Badacsony jó helyzetben van, van kutató intézete, kiváló cilvil szervezetei vannak, a Vinum Vulcanum borlovagrend tagjai hatalmas lelkesedéssel és töretlen szorgalommal képviselik a térség borászait, borkultúráját. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a kulturált borfogyasztás, a borturizmus, a gasztro turizmus érvényesüljön a térségben Ez akkora érték, ami hozzájárul, hogy Badacsonytomaj a térségben kedvelt város legyen, amely újra és újra vonzza a turistákat - mondta az alelnök.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: 

hazánkban szárnyal a turizmus, évente újabb rekordok gyűlnek. A külföldi turisták második legfőbb célpontja a Balaton és egyre több a magyar vendég. Akik egy éve is voltak itt, tapasztalhatják a szép fejlődést az elkészült és folyamatban levő beruházásokat, Remélhetőleg ez a fejlődés töretlen lesz és néhány év múlva igazi minőségi turizmust tudunk nyújtani az idelátogatóknak.

Krisztin N. László polgármester méltatta a sikeres helyi borászokat, majd köszönetet mondott, hogy a rendezvény megvalósulhatott.  Ezt követően arról beszélt, hogy sok olyan vendég van, akik évről évre ebben az időszakban veszik ki a szabadságukat, hogy ne maradjanak le a borhetekről. 

Minden borral kapcsolatos ünnep, a magyar szőlő és bor ünnepe is Fontos, hogy sokszor megemlékezzünk erről, hogy a magyar bor jó hírét erősíthessük. Mi badacsonyiak igyekszünk a bor valamennyi arcát megmutatni. A Kéknyelű virágzás ünnepén, a borheteken, a badacsonyi szüreten, Márton napján az újbor ünnepén. A borhoz elsősorban a jó isten kell, de az idő is. meg kell tisztelnünk a bort is az idővel, ízlelgetni, illatolni kell, barátkozni vele. De a bor társas ital, összeköt bennünket Istennel, önmagunkkal és másokkal.

A megnyitó ünnepségen a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend lovaggá ütötte Jakab Istvánt, valamint átadták a borverseny helyezettjeinek is a díjakat.