Németh László: A gyerekeket sosem válogattam, ha valaki kicsit gyengébb volt, azzal inkább többet gyakoroltam

2019.09.18

A Szeretem a Városom Egyesület Tapolcán, hétről-hétre "Hétköznapi Hősöket" mutat be. Olyan embereket, akik munkájukkal segítenek, bátorítanak, támogatnak, vagy éppen védenek, tehát mindennapos, de nem mindennapi munkájukkal jobbá teszik mások életét.

Hétköznapi hősök sorozatunk keretében ezen a héten Németh Lászlóval a népi táncok és a népviseletek mesterével találkoztam - mondta Bognár Róbert a Szeretem a Városom Egyesület elnöke.

Német László a mester, Tapolcán született 1943. Január 18-án. Szakértője a népviseleteknek, a hagyományoknak és nem utolsó sorban a táncnak. Kisgyermek kora óta tudta, hogy táncos szeretne lenni, annak ellenére, hogy a családjában nem volt hagyománya a tánckultúrának. 14 évesen Simon tanár néni vette észre, hogy kiváló a mozgása és felkérte, hogy indián táncot járjon. 

Oktatója tanácsára a Szövetkezeti Tánciskolába került. Nagyon szép éveket töltött itt, majd ezt követően, 20 évesen behívták katonának. Szerencsére Tapolcán maradhatott és írnokként végezte a munkáját a katonaságban. 

A táncpróbákra pedig mindig kiengedték.Egyik nap, tehetségkutató tisztek jelentek meg és táncosokat kerestek. Laci bácsi verbunkot táncolt a katonáknak és felvették a Honvéd Művész Együttesbe. Elmondása szerint ekkor vált igazi táncossá.

Ezt követően Veszprémben kezdett dolgozni. Karrierje megint fordulatot vett, mert egyik nap két úr kereste fel, hogy az általuk forgatott filmben szerepeljen. A film Jancsó Miklós rendezésében készült Fényes Szelek címmel. Később Kovács Katival is forgatott. Ez az időszak, amit a filmgyárban töltött melegséggel tölti el a szívét. 

Elmondta, hogy igazán boldog volt ez idő tájt. Sajnos szülei betegsége miatt vissza kellett jönnie Tapolcára, hogy ápolhassa őket. Szüleivel ugyan is mindig nagyon jó kapcsolatot ápolt és hálás volt nekik, azért, hogy egész életükben segítették a karrierjét. Mikor visszakerült Tapolcára felkérték, hogy legyen a Badacsonytomaji Művelődési Ház táncoktatója. 

Ezt követően megalapította a híres Badacsony Táncegyüttest, ahol több mint 10 évig dolgozott. Számos kedves emléke van a diákjairól, az utazásokról, hiszen a fél világot bejárták és mindenhová elvitték a magyar népi tánc kultúráját. 

Később megalapította Tapolcán a Batsányi Táncegyüttest, ahol további 10 évig dolgozott.Rengeteg gyermek nevelkedett a kezei közt és elmondta, hogy tőlük tanulta a legtöbbet. Szeretettel meséli a történeteket, mint például, amikor egy fesztiválra nem készültek el a kis csizmácskák a gyerekeknek és nekik mezítláb kellett fellépniük. Laci bácsi biztatta őket, hogy nem lesz baj, hiszen régen a paraszt gyerekeknek sem volt cipőjük és úgy táncoltak. Elsöprő sikert arattak ezen a fesztiválon mezítláb is. 

A gyerekeket sosem válogatta, aki kicsit gyengébb volt, azzal inkább többet gyakorolt, de mindenkinek megadta az esélyt, hogy kiváló táncos váljék belőle. Tanítványai közül többen bekerültek a Magyar Állami Népi Együttesbe. Manapság keresztfiával tölti a legtöbb időt, aki bearanyozza a mindennapjait - tudtuk meg Bognár Róberttől a beszélgetés részleteit.

A képen Németh László és Bognár Róbert.