Női vonalak kiállítás: Ismerjék meg Oszkai Rékát

2019.11.24

Női vonalak című kiállítás nyílik Sümegen 2019. december 1., vasárnap, 15:30-17:30-kor a  Kisfaludy Sándor Emlékház szervezésében.

A művészek közül elsőként Oszkai Rékát mutatjuk be:

Oszkai Réka világa sárból építkezik. Ez az egyik őselem. Ősi, mint a fazekasság, amely az ember egyik legrégebbi, és egyben a legszebb művészeti megnyilvánulása. Valamennyi szép, egyszerű, dekadencia nélküli sugárzó alkotás. Mindegyik azt szolgálja, hogy kiléphessünk a tündérvilágba a mindennapos taposásból és a lelki nyomorúságból. A sár újrateremtésének autonómiája nem a poklon, hanem annak elemén, a tűzön keresztül született meg a kerámiákban. Sok, különböző arcú Oszkai Rékát láthatunk. "Márta István"

Sárból álmodom Tündérvilágomat.

Elsősorban figurális kerámiákat készítek, alkotásom egyedi, szecessziós hangulatúak. Szívesen elevenítem meg a gyermekeimmel közösen megálmodott manókkal, tündérekkel, angyalokkal benépesített mesevilágot.

Nőket alkotok, mert nő vagyok. Szecessziós stílusú, iparművészeti kerámiákat, mert szeretem a fényt, az arany színét, a csigavonalakat, a virágokat. Olyan rohanó világban élünk, ahová a pillanat szépsége, a csend, a gondolatok alig-alig férnek bele. Én ezeket a pillanatokat szeretném adni.

Agyagot használok, mert egy csodálatos anyag. Puha, formázható, alakítható, természetes, csendes, azt teszi, amit akarok. Gyönyörű a színe, de hagyja, hogy megváltoztassam. Alkotásaimra jellemző a fény, az arany, a csigavonalak, a mély színek és virágok, mint díszítőelem használata. Egyedül dolgozom, én és a gondolataim. Nem vagyok hajlandó sokszorosítási technikákat alkalmazni. Minden alak, baba egy egyedi, megismételhetetlen alkotás.

2004-óta folyamatosan utaznak velem az alkotásaim. Ez idő alatt több mint 40 helyszínen mutatkoztunk be. Néha kis településen, néha nagyvárosban. Mindig öröm és nem kevés izgalom számomra egy kiállítás megszervezése. Hatalmas élmény volt számomra a Budai várban megrendezett kiállítás, vagy az Endrei Judit által megnyitott keszthelyi bemutatkozásom. Komoly elismerés számomra, hogy Tapolcára már négy alkalommal meghívtak, ahol Márta István, majd pedig Tóth Vera nyithatta meg azokat.

Réka igazi lokálpatrióta, sokat tesz Sümeg városért és a közösségért.

Forrás és fotó: Kisfaludy Sándor Emlékház közösségi oldala.