Női vonalak kiállítás: Ismerjék meg Oszkai Virágot

2019.11.25

Női vonalak című kiállítás nyílik Sümegen 2019. december 1., vasárnap, 15:30-17:30-kor a Kisfaludy Sándor Emlékház szervezésében.

A művészek közül másodikként Oszkai Virágot mutatjuk be:

Oszkai Virág idén érettségizett a Szombathelyi Művészeti Gimnáziumban, ahol szobrász szakon tanult. Középiskolai tanulmányai alatt dolgozott a Szombathelyi Weöres Sándor Színháznak.

Hihetetlen, de elsőre felvették a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, formatervező szakra. Nem így tervezte, biztos volt benne, hogy Szombathelyen folytatja tanulmányait és szobrászként fog végezni, de az élet másképp akarta. Nagyon büszke erre az eredményére (ahogyan az egész családja is). 

Három éve megtalálta szerelmét. Botond a Linzi művészeti egyetem másodéves hallgatója. Dolgoztak már közösen a zalaegerszegi bábszínháznak, de az idei Tájidegen művészeti fesztivál szervezőiként belekóstoltak ebbe a nehéz műfajba is.

Igazi közösségi ember, az általános iskolában és a gimnáziumban is aktív részese volt a közösségi életnek, már 11-es kisdiákként a nagy ötödéves végzősökkel tervezett projektet, melynek az újrahasznosítás volt a témája. 

Azóta is elkötelezettje a környezetvédelemnek, az újra hasznosításnak, állatvédelemnek, ahogyan ezt egyik kiállított alkotása is mutatja. Egy barbie babákból újra gondolt nyúl, avagy tes(z)tnyúl, ami a szépség oltárán feláldozott szerencsétlen teszt állatok és az elérhetetlen "barbiebaba test" között állít párhuzamot.

Szobrász szakon született alkotásait hozta magával. Gipsz és agyag (kerámia) tárgyakat, melyek sok esetben saját magát, az alkotó önarcképét mintázzák. A felületekkel és az anyagokkal való játék az, ami eddig meghatározta alkotói irányát, azonban az előtte álló egyetemi időszak még sokat változtathat ezen. 

A célja, hogy használható, jól használható, a szó jó értelemében vett hétköznapi tárgyakat alkosson, gondoljon újra és ezzel adjon az embereknek.

Virág egy igazán életvidám, gyönyörű szépség, aki már a személyiségével is boldogságot csempész a mindennapokba, reméljük, tervezett tárgyaival is belopja magát az emberek szívébe.