Peternics Mihály: Ajka és a Bakony

2019.08.17

Peternics Mihállyal, a FIDESZ-KDNP ajkai önkormányzati képviselőjénél jártunk, aki indul a megmérettetésen októberben. Ajkáról és a Bakonyról osztotta meg velünk gondolatait.

Ajka a Déli Bakony gyöngyszeme, amit már gyermekkorom óta csodálhatok. Magyarpolányban nőttem fel, szülőfalum az Északi Bakony legnyugatibb hegyének a Hosszú hegynek a lábánál fekszik, így a házunktól is láthattam Ajkát a Kab-heggyel megkoronázva. A Hosszú hegyről, pedig ami kedvenc játszóhelyünk volt, még lenyűgözőbb volt e panoráma. Nyugatra a Kisalföld a belőle kiemelkedő csodás Somló heggyel, délre pedig a Déli Bakony Ajkával.

Sokat jöttünk szüleimmel Ajkára bevásárolni, strandolni, vásárokra és az itt élő rokonainkat meglátogatni. A legjobban a szintén Peternics Mihály nevű bácsira emlékszem, a háza a mostani Nagy László Művelődési Központ közelében volt, kertje pedig a Torna patakig ért. Egy nagyszabású lagzi éjszakáján, amit nála tartottak egy gyönyörű búbos kemence padkáján aludhattam, ez még ma is elevenen él bennem.

Ajkai diák lettem, itt érettségiztem a Bródyban. Mindegyik ipari üzemben voltam ipari tanuló, vagy nyári gyakorlatos. Láttam Ajka mai képének kialakulását a kezdetektől, sőt magam is részese voltam, nem csak a kommunista szombatokon például a Csónakázó Tó kiásásakor! Kaptam is egy Ajkáért emlékérmet érte, munkahelyem a Videoton javaslata alapján.

Már több mint negyven éve megfordult a gyakrabban látott nézőpont, most már a Csikódombon épített lakásomtól nézek el a Polányi hegy felé, látom a falurészt is ahol a szülői házam áll, és a csodás Polányi Kálváriát. Nagyon szerencsés vagyok, mert csodás helyen születtem és élhetek ma is.

Tenni fogok érte mindig, hogy városom tovább fejlődhessen töretlenül! - mondta Peternics Mihály.