Sümeg: Emléktábla az 50 évvel ezelőtti vonatbaleset emlékére (videóval)

2019.11.06

50 évvel ezelőtt, itt ezen a Sümeg-Tapolca közötti nyomvonalon történt egy olyan ütközéses baleset, az akkor még a keresztirányban áthaladó út megléte miatt, amelynek nyomán súlyosan megrongálódott a vasút is, a járművek is, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

A személyvonat Tapolcáról Sümeg felé haladt, amikor a Kőbányáról elé kanyarodott egy bazalttal megrakott teherautó. Az autó és a mozdony, sőt a vonat első kocsija is felborult, csodával határos módon azonban mindössze hatan sérültek meg, ők is csak enyhébben. A mozdonyvezetője ma is él, az ötvenéves ma is tanulságos történetre egy ünnepség keretében emlékeztek meg.

Magyar Péter a MÁV START telephely vezetője az emléktábla állításának előkészítéséről beszélt.

Baleset, nem baleset, de hogyha az emberek megállnak egy pillanatra és elgondolkodnak és azt mondják, hogy kicsit menjünk lassabban, kicsit törődjünk a biztonsággal, akkor ebből előbb-utóbb egy jó dolog származhat. Így aztán nagy keservesen megkaptuk az engedélyt és augusztus folyamán felkerestük polgármester urat Sümegen az önkormányzatnál a polgármesteri hivatalban, és onnantól kezdve aztán felgyorsultak az események. Sümegen minden ilyen jól történik, ahogy velük történt akkor ez csak egy pozitív élmény lehet mindenki számára, hiszen néhány héten belül döntés született arról, hogy a sümegi közszolgáltató vállalat segíti a munkákat. A Laci elkezdhette keresni a megfelelő követ, elkezdhette keresni azokat a segítőket, akik a kő szállításával az emléktábla elkészítésében neki tudnak segíteni és támogatnak bennünket, és eljutottunk oda, hogy a hét elején ez a kő ide került a helyére - mondta Magyar Péter.

Végh László Sümeg polgármestere méltatta az együttműködés, amelynek köszönhetően időre elkészült az emlékmű.

Őszintén bevallom, hogy valóban, amikor augusztusban megkerestek engem, én is kicsit furcsállottam, hogy egy 50 éves balesetre kellene emlékezni, de hozzáteszem azt is, hogy Csizmadia László úr annyira meggyőző volt, és annyira láttam rajta, hogy az ő életében ez tényleg egy nagy esemény volt, hogy én is aztán azt mondtam magamban, hogy igen lehet, hogy érdemes lenne megemlékezni erről. Azt, külön köszönöm, amit az előbb hallhattunk, hogy az együttműködést és a gyorsaságot méltatták. Hál'Isten Sümegen az utóbbi években így működnek a dolgok, és gyorsan tudunk reagálni mindenre, és ezt meg is tesszük. Ez remélem, látszik a város fejlődésén is, de azt mindenképpen engedjék meg nekem is, hogy külön köszönetemet fejezem ki Viola Norbert úrnak, a Közszolgáltató Kft ügyvezetőjének, akivel Tényleg ilyen a kapcsolatunk, hogy elég néhány szó mondhatnám, hogy félszavakból is értjük egymást. Nagy segítséget nyújtottak itt a helyszín kialakításában, meg ennek a beton talapzat kialakításában is - mondta Végh László polgármester.

Csizmadia László nyugalmazott mozdonyvezető az emlékkő létrehozásának kezdeményezője felidézte, a félszáz évvel ezelőtt történteket: az ötven évvel ezelőtti nap, 1969 október 1- e a második születésnapom - mondta.