Szabó Csaba: A helyi kultúrát próbálom visszatanítani

2019.08.27

A Szeretem a Városom Egyesület Tapolcán, hétről-hétre "Hétköznapi Hősöket" mutat be. Olyan embereket, akik munkájukkal segítenek, bátorítanak, támogatnak, vagy éppen védenek, tehát mindennapos, de nem mindennapi munkájukkal jobbá teszik mások életét.

Hétköznapi hősök sorozatunk keretében ezen a héten Szabó Csaba, a Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület művészeti vezetőjével találkoztam - mondta Bognár Róbert a Szeretem a Városom Egyesület elnöke.

Csaba 9 éve vezeti az egyre nagyobb sikereket elérő és egyre ismertebb, ma már egyesületi formában működő Tördemic Néptáncegyüttest, amelynek négy gyermek- és egy felnőttcsoportja mutatja be a hagyományokat. Közben vagy ötszáz általános iskolás gyereket tanít táncra. Kutatja a vidék hagyományait, 3 éve dalárdát vezet Kapolcson, hogy a helyi fiatalok és idősebbek kedvükre tanulják az énekeket.

Csaba Kapolcson nevelkedett és 15 éves koráig nem volt köze a tánchoz. Elmondása szerint édesapja nem mert táncolni, nagyapjától tanulta a tánc tudományát és az énekeket. Édesapja tanácsára, miszerint a gyengeségeiből kell előnyt kovácsolni végül tánctanár és vőfély lett.

Tanulmányait Ajkán kezdte meg, mestere Kovács Norbert Cimbi volt, akitől 18 évnyi közös munka után átvette az Ajkai Táncegyüttest.
Ma Badacsony és Tapolca környékének képviseletében számos településen oktatja a néptáncot, a népi kultúrát a gyerekeknek és a felnőtteknek. Szenvedélyesen kutatja a néprajzot, népi hagyományokat, amiket a múzeumok és a helyi idősek segítségével sajátít el. Rendszeresen találkozik a környék öregeivel és szeretné a mai fiatalok neveltetésébe is visszahozni az idősebb korosztályt, hiszen tőlük lehet megtanulni és megőrizni azokat a szokásokat, amelyek a kultúránkat adják.

Elmondása szerint a közösségekkel meg kell értetni, hogy fontos az összejárás, a közös eszmecsere.

Navratil Andrea énekesnő segítségével működtetik a dalárdát Kapolcson. Markó falvai testvérvárosunkkal karöltve őrzik és tanítják a népdalokat. Az első a zöld ág, ami a tavasz felkeltése. A lányok énekszava meghozza a tavaszt. A másik az asszonyok neve napja. Ilyenkor a nők, és csak a nők felmentek a hegyre és mulattak. Senki nem szólhatta meg őket ezen a napon. Ha férfi tévedt oda azt kicsúfolták.Csaba két eredményére a legbüszkébb. Idén sikeres országos rekordkísérletet hajtottak végre 428 táncossal illetve tavaly Pro Comitatu-díjat kapott a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökétől, Polgárdy Imrétől.


Balról jobbra: Bognár Róbert és Szabó Csaba