Tapolca: A költészet nem a múzsa csókja, hanem menetgyakorlat

2019.08.05

A Szeretem a Városom Egyesület Tapolcán, hétről-hétre "Hétköznapi Hősöket" mutat be. Olyan embereket, akik munkájukkal segítenek, bátorítanak, támogatnak vagy éppen védenek, tehát mindennapos, de nem mindennapi munkájukkal jobbá teszik mások életét.

Ezen a héten " Hétköznapi Hősünk" Németh István költő, műfordító, írói nevén Németh István Péter 1960. március 8-án született Tapolcán. Iskoláit szülővárosában, a mai Bárdos Lajos Általános Iskola falai között, majd Pápán, a Türr István Gimnáziumban végezte; egyetemi diplomáját pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerezte, magyar-könyvtár szakon. -mondta Bognár Róbert, a Szeretem a Városom Egyesület elnöke.

Születése óta Tapolcán él, de sokfelé kalandozott: "De mindig csak a Balaton partján. A tanítás és az azon túli irodalmi munka mindig a Balatonhoz kötött, ehhez a szűkebb pátriához."

Költészetére legnagyobb hatással a Balaton a balatoni táj volt. Példaképei Batsányi János mellett Weöres Sándor, Kormos István, Csorba Győző.Ismeretségen Istvánnal 2007-ben kezdődött, amikor a költészet napja alkalmából felkért versmondásra - emlékezett vissza Bognár Róbert. 

Személyében egy szerény, olvasott, jól felkészült embert ismertem meg, aki művészi nyelven mutatja be számunkra a városunkat és a tágabb környezetünket.

Tapolca városa nagy tisztelettel viseltetik a város kiemelkedő kortárs költője személyéhez.
Németh István Péter köszönjük a munkásságodat! - tette hozzá Bognár Róbert.