Tizenhét év után megszűnhet a pernyehullás Ajkán

2019.09.15

Tizenhét évnyi politikai vesszőfutás érhet véget Ajkán az erőmű légszennyezése tárgyában a kormány segítségével. 

Tizenhét éve tétlenül nézi a szocialista városvezetés az erőműből származó pernye és porszennyezést, melynek számadatai döbbenetesek. Az 1980-as évek közepén és végén az ajkaiak nyakába évi 35-36 ezer tonna, azaz 35 millió kilogramm por és pernye hullott, mellyel a város ki is vívta a piszkos tizenkettőbe tartozás kétes hírnevét. Ezt a jelentős környezetterhelést az akkori MSZMP-s tanácsi vezetés majd később MSZP-s városvezetés is tétlenül szemlélte.

Aztán a rendszerváltást követően az erőmű régi és új tulajdonosai a 2009 és 2019 közötti tíz évben csaknem 6,5 milliárd forint környezetvédelmi beruházást hajtottak végre, mely a kibocsátást lecsökkentette évi 44 tonnára, azaz 44.000 kilogrammra. Ez a szám természetesen továbbra is jelentős, de megközelítően a korábbi nyolcszázad része. Ezt eddig még siker sztorinak is lehetne mondani, ha nem borzolná az ajkaiak kedélyét továbbra is az erkélyeiken landoló fekete, kenhető fahamu és nem következett volna be a közelmúltban egy használaton kívüli kazán, filter terében egy porrobbanás. Sokan egyből az ajkai Csernobilról beszéltek, de szerencsére személyi sérülés nem történt és jelentős por terhelés sem került a levegőbe. 

Ennek és persze a már korábban zajló országgyűlési és EP választásoknak köszönhetően, felerősödtek az ál környezetvédők hangjai, bár az "Elegünk van a koromból" közösségi oldal, mely a városvezetés szócsöve volt a por robbanásról furcsa módon most hallgatott. Sőt arról a több százmilliós összegről is hallgattak az elfogult újságírók, amelyet a szocialista városvezetés korábban egy lakossági fűtéskorszerűsítési pályázati rendszer elindításához kapott az erőműtől, cserébe a hallgatásáért. A dolog pikantériája az, hogy erről az összegről azóta sem számolt el az erőművel az akkori és mai városvezetés, amely a cég és a polgármester viszonyának teljes megromlásához vezetett. A közben bekövetkezett vezetői személycserék és az erőmű által a városnak felajánlott szobor állítási támogatás sokat javított a jelenlegi polgármester és a cég viszonyán, de a pernyehulláson semmit.

Ebbe a sajátságos tűzszünetben hozhat változást, hogy a helyhatósági választáson a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje Baráth Gábor nem félt a témát zászlajára tűzni, szemben a szocialista trikót "Közösen Ajkáért" mezre cserélő ellenfelével és a tettek mezejére lépett. Képviselőjelölt társaival együtt ellátogatott más hasonló erőművekbe is, hogy a problémát megértse és a megoldást szakemberek és politikai kapcsolatai révén megoldja. Nagy vállalás, nagy politikai támadásokat eredményezett. Ahelyett, hogy a törekvéseket a helyi szivárványkoalíciót vezető polgármester támogatta volna, elindult a politikai boszorkányüldözés.

Röpködtek a számok a szocialista városvezetés iránt elfogult helyi sajtóban, a hírhedt hajóskapitány imitátor NÉMÓ főszerkesztő segítségével arról, hogy mekkora lehetne annak a környezetvédelmi beruházásnak az értéke, amely megszüntetné a pernye hullást. Sőt bírálták a konzervatív oldal országos és helyi politikusait azért, hogy az ügy megoldása érdekében miért járnak be minden magyarországi erőművet, ezzel szemben miért nem mennek be az ajkai erőműbe! Hát most bementek!

Az erőműbe látogatott szombaton Baráth Gábor és Fenyvesi Zoltán meghívására Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fogadta őket az erőmű vezérigazgatója, Vollár Attila, aki egy rögtönzött prezentáción bemutatta a cég rövid és hosszú távú környezetvédelmi beruházási terveit. Ezen a találkozón egyértelművé vált, hogy a cég számtalan példát, a tatabányait is megvizsgálta, és az ottani tapasztalatokat az elképzeléseibe beépítette. A cégvezető ismertette azt a 6 milliárd forintos beruházási folyamatot, melynek végén Ajka lakosai is fellélegezhetnek. A fejlesztés egy 12 milliárd forintos költségvetéssel tervezett több éves beruházási folyamat része, melynek közel fele szolgálná a pernye leválasztást és az ehhez szorosan kapcsolódó egyéb - vezérlés, salaktalanítás, irányítástechnika, hűtőrendszer átalakítás stb. - beruházási elemeket. 

Gulyás Gergely miniszter a találkozó végén egyértelműsítette, hogy a környezetbarát erőmű az ajkaiak és a kormány közös érdeke. Elsődleges a lakókat érő környezetterhelés, minimálisra csökkentése. Mivel az erőmű jelentős bázisát képezi a magyar megújuló energiatermelésnek és Ajka város távhő ellátásának egyetlen forrása ezt a folyamatot körültekintően kell elvégezni, ráadásul üzemelés közben.

Baráth Gábor polgármesterjelölt szerint Ajka vezetése elfáradt. A városvezetésből eltűnt a lendület, az innováció és a korszerűség. Az ilyen problémák megoldására XXI. századi gondolkodásra, kezdeményező készségre, nem pedig csigalassúságú reagálásra és látványtervekre, hanem kormánykapcsolatokra és politikai támogatókra van szükség. A kormány stratégiai partnereként az erőmű tulajdonosi körével biztosan meg lehet találni a legmegnyugtatóbb és legcélravezetőbb megoldást, jöjjön az Pécsről, Tatabányáról, vagy Ajkáról. Elég a tétlenségből. Olyan évtizedes problémákkal küzd a város, mint a pernyehullás, az öntödék szagszennyezése, a belvárosi buszpályaudvar légszennyezése melyek megoldása nem tűr halasztást!