Üzenet egy hétköznapi hőstől: "szeretetből sosem elég."

2019.07.17

Hétfőn Tapolcán, a Szeretem a Városom Egyesület ellátogatott a tapolcai Dr. Somogyi József Idősek Otthonába, egy igazi "Hétköznapi Hőshöz", az intézmény igazgatónőjéhez, Dr. Somogyi Katalinhoz.

A intézményben 60 lakó éli mindennapjait, szakképzett ápolók, és gondozók segítik Katalin mindennapos munkáját. Olyan időseken segítenek, akiknek leginkább szükségük van arra, hogy fogják a kezüket. Odafigyelnek rájuk, meghallgatják őket, célt adnak az életüknek. - tudtuk meg Dr. Somogyi Katalintól.

Bognár Róbert a Szeretem a Városom Egyesület elnökének azon kérdésére, hogy mi a titka egy ilyen intézmény színvonalas működésének, Dr. Somogyi Katalin a következő választ adta:

"szeretetből sosem elég."

Bognár Róbert elmondta,

az intézményben tett látogatásunk számtalan régi emléket idézett fel bennem, hiszen a tapolcai régi 3. számú általános iskola felső tagozata itt működött, az egyesületünk több tagja és én is itt jártam ki 5-8. osztályig az általános iskolai tanulmányaimat. Megható volt látni, hogy ott, ahol mi annak idején a történelmet, matematikát, kémiát, fizikát, biológiát tanultuk, ahol a tornatermünk volt, ott most idős emberek töltik mindennapjaikat tiszteletben, szeretetben és a legnagyobb orvosi odafigyelés mellett.

Szükség van hétköznapi hősökre és igazán hálásak lehetünk nekik mindennapos, de nem mindennapi munkájukért. - mondta Bognár Róbert, a Szeretem a Városom Egyesület elnöke, majd köszönetet mondott Dr. Somogyi Katalinnak.

Dr. Somogyi Katalintól megtudtuk, hogy 2018-tól a tapolcai Kórház sürgősségi ambulanciáján és belgyógyászati osztályán ügyeleteket lát el,

"Édesapám nevével jelzett otthont szeretném olyan hellyé tenni, ahol az itt élők biztonságban érezhetik magukat és az otthonban való tartózkodásukat örömként éljék meg. Az életem nagy részét ez az otthon tölti ki az ott élő emberekkel, akikért felelősséggel tartozom, hiszen hozzátartozóik azzal, hogy ezt az intézményt választották a bizalmat szavazták meg az intézménynek, az ott folyó munkának" - mondta az intézményvezető, aki a nap 24 órájában, ha bárkinek szüksége van rá elérhető.

Kérdésünkre, hogy ezt miként lehet bírni azt mondta:

"Minden fáradtságért kárpótol az, amikor a betegek szemében látom a megkönnyebbülést, amikor éjjel vagy nappal rosszul vannak és megtapasztalják, hogy azonnali segítséget kapnak és ott ülök mellettük, míg jobban nem lesznek. Édesapám mondta nekem tanításai során, hogy soha ne feledjem el, amit egykor Paracelsus mondott, hogy a szeretet a legjobb gyógyszer!"

             Balról jobbra. Horváthné Somogyi Ildikó,Bognár Róbert,Dr. Somogyi Katalin