Van reális megoldás a pernye hullásra Ajkán

2019.09.14

A Nemzeti Energiagazdálkodási Zrt. képviselőivel megvitattam az ajkai erőművel kapcsolatos környezetvédelmi kérdéseket. - mondta Baráth Gábor, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltje.

Mint ahogy az a közvélemény számára ismert, a legsúlyosabb környezetterhelési kérdés a helyi erőmű pernyekibocsátása ma Ajkán, mely az előzetes kalkulációk szerint nem oldható meg csak több milliárd forintos beruházási folyamat eredménye képpen. 

Szóba kerültek az ajkai távfűtés pernye hullás nélküli technikai megoldásainak leghatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb módozatai is. Egyet értettek velem tárgyalópartnereim abban, hogy komoly lehetőségeink vannak alternatív távfűtési módok városi szintű bevezetésére, még az erőművel való további együttműködés mellett is. Álláspontunk szerint a geotermikus hő kihasználásával ki lehetne váltani az erőmű távfűtési kapacitásának egy részét, melynek beruházási igénye jelentősen alatta marad a városvezetés által jelenleg kommunikáltaknak és teljesen környezetbarát - mondta Baráth Gábor.

Ezzel párhuzamosan természetesen abban is egyet értettünk, hogy további erőfeszítéseket kell tennie a hagyományos távhő előállítási rendszer állami segítséggel történő átalakítására, a biomassza tüzelés technológiai hibáinak megoldására, a filter rendszerek átalakításának. 

A geotermikus hő távfűtésbe való bekapcsolásának tervezése kapcsán a 100 %-ban állami tulajdonban álló NEG Zrt. szakembereinek segítségére és a projekt megvalósításához szükséges forrás megszerzése kapcsán pedig az állami támogatási rendszer segítségére támaszkodhatunk. Abban mindannyian egyet értettünk, hogy a város szabályozási törekvései, a környezetvédelmi előírások szigorítása, a tulajdonosok tőke ereje nem elegendő ennek az összetett problémának a megoldására! A kormány támogatása nélkül ez a kérdés nem oldható meg. Bízom benne, hogy a város országgyűlési képviselőjére Fenyvesi Zoltán és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közeljövőben lezajló erőműbe történő látogatása során rá tudjuk irányítani a kormányzat figyelmet erre a súlyos kérdésre. Ajka számíthat a kormányra, a kormány is számít Ajkára - mondta Baráth Gábor.