Varga Péter: Amikor lejöttünk ide a kérdés egyértelműen eldőlt, hogy a borászati központunkat itt hozzuk létre

2019.08.31

A Szeretem a Városom Egyesület elnöke Bognár Róbert a Polgári Csevej programsorozat házigazdája Varga Pétert és fiát Mátét látta tegnap vendégül Tapolcán a Tó Presszóban. 

Péter mesélt nekünk, az elmúlt 26 évről és arról, hogyan építette fel a borászati birodalmát. - mondta Bognár Róbert.

Varga Péter és családja Budafokról került Badacsonyörsre. Péter közgazdászként végzett Budapesten majd a Hungarovin gazdasági igazgatójaként széles körű ismereteket szerzett a szőlő és a borkereskedelem területén. A Hungarovin akkoriban már 80 millió palackot palackozott éves szinten, ami a KGST-be ment első sorban. Ennek a munkának köszönhetően be tudta utazni a világot és látta, hogy a szőlő és a bor kereskedelem hogyan működik más országokban.

1993-ban megvásárolta a Badacsonyi Állami Gazdaság badacsonyörsi pincészetét.

Amikor lejöttünk ide a kérdés egyértelműen eldőlt, hogy a borászati központunkat itt hozzuk létre.

Ekkor a legnagyobb nehézséget a 3 millió palackból álló raktár tartalmának eladása jelentette. Ugyanis ha nem sikerült volna eladni, a pincészet csődbe megy. Szerencsére a pincészet túlélte a vészterhes időket, és ma Magyarország legnagyobb, legkedveltebb, és piacvezető borászata. Miután megvásárolta a borászatot, korszerű, modern szőlőfeldolgozót kellett építeni és a kapacitást növelni.Ennek köszönhetően a kezdeti 400 000 palackos értékesítés után dinamikus fejlődés következett, 2005-ben a Varga Pincészet összesen több mint 9 millió palack bort és pezsgőt értékesített, valamint a palackos borok piacán piacvezetővé vált közel 7 millió palackos forgalmával. 2015-ben 17,8 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel, és 14,2 millió palack bort értékesítettek, elsősorban a hazai piacon. 2018-ban már 20,5 millió kilogramm szőlőt dolgoztak fel, 14,5 millió palackot adtak el.

A borászat célja, hogy ne csak a közép osztályú borok között tartsák őket számon, hanem a prémium kategóriában is. Ezért egy új termékcsaládot hoztak létre az Aranymetszés névre hallgató márkát, ami válogatott szőlőből, a borászat legjobb dűlőiből származó alapanyagból készül. Ma már éves szintem több mint 2 millió prémium minőségű bort készítenek.


Arra a kérdésre, hogy mi is a Varga pincészet, Péter a következőket mondta.

Korszerű modern eszközállomány. Naponta 1 millió kg szőlőt tudunk feldolgozni. Ezen túlmenően viszont 186 ember, aki közösséget alkot. Korábban azt gondoltam, hogy helyi válogatottak, ma már azt, hogy országos válogatott a csapatom. Ez a Varga pincészet legnagyobb ereje. Ha az eszközállomány megsemmisülne, 2 év alatt pótolható, az emberek 15 év alatt, de az ismertséget, amit elértünk soha nem lehetne újra építeni. A magyar emberek több mint fele ismeri a borászatot és itta is már a borainkat.

Jelenleg 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte. Ebből 125 hektár a badacsonyi borvidék környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. Legnépszerűbb borai a fehérek közül a badacsonyi olaszrizling, a szürkebarát, és a sauvignon blanch a vörösök közül pedig a zweigelt, a merlot és a kékfrankos. A családi pincészet termékei között természetesen megtalálhatóak olyan borkülönlegességek is, mint a badacsonyi kéknyelű és a késői szüretelésű badacsonyi olaszrizling, valamint itt készítik a csabagyöngye szőlőből az év első primőr borát, mely minden évben, a szüret után Európában elsőként kerül az áruházak polcaira.

Az elmúlt években számos nemzetközi borversenyeken nyertek, így megdöntötték az ország borversenyen elért összes eddigi rekordját.

A pincészet 2018-as árbevétele megközelítette az 5 milliárd forintot, az alkalmazottak száma 186 fő. Több mint egy évtizede a Varga pincészet értékesíti hazánkban a legtöbb palackos bort.

Balról jobbra: Bognár Róbert, Varga Péter, Varga Máté